Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con Carne z brązowym ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż brązowy 2 woreczki
mięso mielone 500 g
pomidory krojone z puszki 400 g
fasola czerwona z puszki 1 szt
kukurydza w puszce 1 mała puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con Carne z brązowym ryżem

1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju, dodajemy mięso,smażymy aż zmieni kolor, następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.Od czasu do czasu mieszamy.
3. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolę przelewamy wodą na sitku.
Dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, delikatnie mieszamy. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta podlewamy kilka łyżek wody.
Przyprawiamy ostrą i słodką papryką, kminem, pieprzem, solimy do smaku.
4. Ryż wyjmujemy z woreczków i wsypujemy do sosu, gotujemy chwilę i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak