Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka z farszem pieczarkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajka ugotowane na twardo 10 szt.
pieczarki 10 dużych
szczypiorek do smaku
koperek do smaku
przyprawa w płynie do smaku
olej rzepakowy
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
majonez tradycyjny
cebula biała średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka z farszem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Jajka dzień wcześniej ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż na połówki i do miseczki wrzucić wszystkie żółtka, po czym rozetrzeć widelcem.
Krok 1 - Jajka z farszem pieczarkowym foto
2
Białka odłożyć do osobnego naczynia. Nie przejmować się tym, że białka się dziurawią i rwą - farsz wszystko sklei :)
Krok 2 - Jajka z farszem pieczarkowym foto
3
Żóltka posolić i połączyć z taką ilością majonezu, żeby powstała bardzo gęsta pasta.
Krok 3 - Jajka z farszem pieczarkowym foto
4
Dodać posiekaną zieleninkę i ew. dodać więcej żółtek, jeśli masa jest zbyt luźna.
Krok 4 - Jajka z farszem pieczarkowym foto
5
Na niewielkiej ilości oleju udusić grubo utarte pieczarki z posiekaną cebulą, odparować i doprawić pieprzem oraz płynną przyprawą do zup. Na koniec doprawić ew. solą czosnkową.
Krok 5 - Jajka z farszem pieczarkowym foto
6
Jednolitą pastą żółtkowo-pieczarkową nadziać "z górką" białka dość mocno ugniatając. Odstawić do lodówki, aby stężały. Przed podaniem ułożyć na półmisku z liśćmi sałaty i przybrać majonezem.
Krok 6 - Jajka z farszem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak