Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy budyń jaglany z truskawkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Budyń

kasza jaglana 100 gram
mleko 500 mililitr
miód płynny 2 łyżka
laska wanilii 1 sztuka
sól 1 szczypta

Dodatkowo

truskawki 400 gram
miód płynny 1/2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy budyń jaglany z truskawkami

Kaszę przepłukać, wsypać do rondelka z grubym dnem. Zalać 350 ml mleka, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie całe mleko i zrobi się miękka. W czasie gotowania kaszę kilkukrotnie przemieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić dodać miód, miąższ z laski wanilii i zmiksować blenderem na bardzo gładki krem, stopniowo dolewając pozostałą porcję mleka. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, połowę zmiksować z miodem, drugą część rozgnieść widelcem lub drobno pokroić. Truskawki dodać do sosu. W szklankach lub pucharkach układać naprzemiennie porcję truskawek i budyniu. Udekorować truskawkami. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!

Rady: Mleko krowie możecie zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym lub kokosowym.
Gęstość budyniu możecie regulować dodając więcej lub mniej mleka.
Jeśli planujecie podać deser po wcześniejszym schłodzeniu, należy dodać nieco więcej mleka. Schłodzony budyń będzie miał gęstszą konsystencję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.07.2017 14:49
Dziękuję ;)
Ewa Wojtaszko 04.07.2017 14:34
świetne zdjęcia i super deser :)
Ola1984 04.07.2017 14:24
Dziękuję, był przepyszny :)
Justi2401 04.07.2017 14:04
Świetny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak