Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietka ziarnista bezglutenowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka mix bezglutenowy 200g
mąka ryżowa ciemna 100g
mąka gryczana 50 g
mąka owsiana 50 g
sól płaska łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
drożdże suche 1/2 op.
kwas z ogórków lub kapusty 2 łyżki
woda ciepła 350 ml
siemię lniane 2 łyżeczki
sezam 2 łyżeczki
płatki owsiane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietka ziarnista bezglutenowa

Przygotować 2 średnie foremki do bagietek, posmarować olejem rzepakowym i posypać mąką bezglutenową.

W misce połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać ciepłą wodę połączoną z kwasem i wszystko jak najszybciej połaczyć bez zbędnego długiego zarabiania.
Im dłużej wyrabiane składniki - tym wypiek wychodzi twardszy!

Ciastem wypełnić przygotowane foreki i wierzch posypać mieszanką ziaren.
Wstawić do gorącego piekarnika (ok. 220*C), a na dno włożyć naczynie gorącą wodą. Po kilku minutach pieczenia naczynie można usunąć, a bagietki naciąć wzdłuż, jeśli same nie pękają.

Piec z termoobiegiem do uzyskania ładnego rumianego koloru - ok. 25 minut.
Natychmiast po upieczeniu ostrożnie przełożyć na kratkę, aby ostygły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 04.07.2017 14:04
Aż mi zapachniało przez monitor, pyszne, domowe pieczywo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak