Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z serem i kokosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 20 g
jajko 2 szt
cukier 3 łyżki
sól szczypta
mleko ciepłe 1 szkl
masło miękkie 50 g

Farsz

twaróg półtłusty 300 g
budyń śmietankowy 1/2 op
cukier 3-4 łyżki
jajko
wiórki kokosowe 3-4 łyżki
potrzebne akcesoria kuchenne papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z serem i kokosem

1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło (ma podwoić objętość).
2. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy rozmącone jajko (odrobinę zostawiamy do posmarowania ciasta).Wsypujemy proszek budyniowy i cukier, dokładnie mieszamy.
3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, odpowietrzamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm.
Wykładamy nadzienie serowe, posypujemy wiórkami, zwijamy roladę.
Kroimy na 3-4 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy jajkiem, posypujemy wiórkami.
Pozostawiamy kilkanaście minut,aby ślimaczki podrosły, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na złoto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 04.07.2017 21:31
fajny deser :)
Grazyna0211 04.07.2017 12:58
smaczny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak