Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mizeria

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórek gruntowy 5 sztuka
śmietana 18 proc 200 mililitr
sok z cytryny 1/2 łyżka
cukier puder 3/4 łyżeczka
koper świeży 1/2 pęczek
sól do smaku 1 do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 do smaku

Porada

Aby ogórek gruntowy nie miał gorzkiego posmaku, należy obierać go od jasnej do ciemnej strony. W wersji niskokalorycznej śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Mizeria

Ogórka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plastry, przełożyć do miski. Do śmietany dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia się składników. Śmietaną zalać ogórki i dodać posiekany koperek. Wymieszać i odstawić na chwilę do przegryzienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.07.2017 14:52
Zawsze dodaję odrobinkę cukru, dla zrównoważenia smaku kwaśnej cytryny, ostrego pieprzu i soli ;) Spróbuj w takim wydaniu :)
Ewa Wojtaszko 04.07.2017 14:39
cukier ? ja jadłam mizerii na słodko
Ola1984 04.07.2017 10:46
Ja też :) Jeden z ulubionych dodatków do obiadu :)
olkaaa 04.07.2017 10:36
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak