Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z filetem drobiowym
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak,, solimy do smaku i chwilę przesmażamy. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na grube wiórki, cebulę drobno siekamy.dusimy razem na oleju do odparowania wody, studzimy.
Filet myjemy, osuszamy,kroimy na plastry,które lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą kebab-gyros.
3. Ser siekamy w malakserze albo trzemy na małe wiórki.
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, dodajemy majonez, szpinak, ser i mąkę, wszystko starannie mieszamy.
4. Blaszkę o wymiarach 35x28 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę jajeczno-szpinakową, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
5. Wyjmujemy nasz omlet i na jeszcze ciepłym układamy płaty mięsa, na nich pieczarki, a na środku suszone pomidory osączone z oliwy.
Zwijamy dłuższy bok w roladę dość ciasno pomagając sobie papierem na którym leży.Zawijamy całość w papier i wkładamy do piekarnika na pół godziny.
Podajemy pokrojoną w plastry jako przystawka na zimno lub na ciepło jako dodatek do drugiego dania.