Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śmietanowe z migdałami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 8 sztuk
mąka 8 łyżek
cukier 7 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa śmietanowa

śmietana 3/4 litra 36 proc.
cukier 2 łyżki
biała czekolada 2 sztuki

Polewa

kakao 1 łyżka
masło 2 łyżki
mleko 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Dekoracja

płatki migdałowe
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietanowe z migdałami

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszając dodajemy po troszku przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 45 minut Wyciągamy i chłodzimy. Kroimy na pół. Masa śmietanowa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chłodzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem a na koniec dodajemy zimną czekoladę. Polewa: Wszystkie składniki dajemy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Ściągamy z ognia i odstawiamy, aby polewa ostygła. Przygotowanie: Na biszkopt dajemy 2/3 masy śmietanowej, przykrywamy drugim biszkoptem, dajemy pozostałą masę. Boki ciasta smarujemy delikatnie masą i oprószamy posypką dekoracyjną. Oprószamy płatkami migdałowymi i polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.07.2017 07:57
Na pewno bardzo smaczne
Krzysztof15 04.07.2017 06:01
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak