Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wielkanocny

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szklanki
masło 10 dkg
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

ser biały 1 kg
jaja 7 sztuk
margaryna 1 sztuka
cukier 20 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń 1 bez cukru
skórka pomarańczowa kandyzowana 10 dkg

Piana

białko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
kokos 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wielkanocny

Ciasto:

Mąkę przesiewamy dodajemy masło i nożem siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybciutko zagniatamy. Cisto zawijamy w folię żywnościową i dajemy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce i nakłuwamy widelcem.

Masa serowa:

Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodajemy po troszku zmielonego sera. Budyń mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Dodajemy do ucieranej masy. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy ubite na sztywno białka.

Piana:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec dodajemy kokos i mieszamy. Masę dajemy na przygotowane ciasto.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Wyciągamy ciasto i dajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy aż piana będzie rumiana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 04.07.2017 00:40
pyszne ciasto
MagdalenaIC 04.07.2017 00:01
Pyszny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak