Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożona kawa (najłatwiejsza)

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 1/3 szkl
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
Dodatki: przyprawa do kawy i herbaty - szczypta
lody czekoladowych
bita śmietana do podania + jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożona kawa (najłatwiejsza)

W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy łyżeczkę ulubionej kawy.* Do kawy dodajemy szczyptę przypraw do kawy i herbaty firmy Rafex (przyprawy nabieramy dosłownie na czubeczek łyżeczki), mieszamy. Tak przygotowaną kawę przelewamy do misy blendera. Dodajemy 4 gałki waniliowo-czekoladowych lodów, miksujemy tylko do połączenia składników (powinny zostać grudki nie rozbitych lodów).
Naszą mrożoną kawę natychmiast przelewamy do wybranej szklanki. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany (gotowej lub ubitej, dobrze schłodzonej kremówki wyciśniętej np. przez rękaw cukierniczy) i jagody. Ja użyłam mrożonych owoców, bo przy tych temperaturach są wspaniałym uzupełnieniem do mrożonej kawy.
Tak przygotowaną mrożoną kawę podajemy natychmiast i delektujemy się jej orzeźwiającym i pobudzającym smakiem.
* Jeśli wolicie kawę z ekspresu polecam zaparzyć ją tradycyjnie i odlać 1/3 szklanki, a następnie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak