Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet owocowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nektarynka 3 duże
morele 2 małe
truskawki 10 sztuk
sok z cytryny 1/3 łyżeczki
cukier około 3 łyżki
woda 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet owocowy

Wodę zagotowujemy w garnuszku wraz z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Z nektarynek i moreli wyciągamy pestki, tniemy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wkładamy do misy blendera (jeśli nie lubimy skórek można je ściągnąć). Dodajemy truskawki (jeśli mamy tylko mrożone należy je najpierw trochę rozmrozić).
Następnie do naszej misy blendera wypełnionej owocami dodajemy przestudzoną wodę z cukrem oraz sok z cytryny, całość miksujemy.
Tak przygotowaną owocową bazę przelewamy do plastikowego pojemniczka z zamknięciem. Sorbet wkładamy do zamrażalnika. Przez pierwsze 3-4 godziny należy go mieszać co około 45 minut np. widelcem. Sorbet powinien być gotowy po około 5-6 godzinach w zależności od mocy zamrażalnika.
Sorbet podajemy z listkami świeżej mięty, która nadaje mu jeszcze bardziej orzeźwiającego smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak