Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet owocowy
Z nektarynek i moreli wyciągamy pestki, tniemy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce wkładamy do misy blendera (jeśli nie lubimy skórek można je ściągnąć). Dodajemy truskawki (jeśli mamy tylko mrożone należy je najpierw trochę rozmrozić).
Następnie do naszej misy blendera wypełnionej owocami dodajemy przestudzoną wodę z cukrem oraz sok z cytryny, całość miksujemy.
Tak przygotowaną owocową bazę przelewamy do plastikowego pojemniczka z zamknięciem. Sorbet wkładamy do zamrażalnika. Przez pierwsze 3-4 godziny należy go mieszać co około 45 minut np. widelcem. Sorbet powinien być gotowy po około 5-6 godzinach w zależności od mocy zamrażalnika.
Sorbet podajemy z listkami świeżej mięty, która nadaje mu jeszcze bardziej orzeźwiającego smaku.