cycki murzynki

cycki murzynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sparzony mak

    1 Szklanka
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • białka

    6
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masa:mleko

    2 szklanki
  • żółtka

    6
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1
  • cukier

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

6 białek ubić na sztywno dodając na końcu 2 łyżeczki cukru. Następnie mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość upiec. Następnie zagotować 1 i ½ szklanki mleka i cukrem do tego dodać ½ szklanki mleka roztrzepanego z żółtkami, mąką i cukrem waniliowym. całość gotować ok. 3 minut. po ostygnięciu dodać 250 g masła utartego i dalej ucierać na gładką i jednolitą masę. powstały krem wyłożyć na upieczony placek. Na wierzch masy układać namoczone w wódce okrągłe biszkopty na środek każdego położyć 2-3 rodzynki.
Przygotować polewę : 2 jajka utrzeć z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką kakao. Następnie rozpuścić 250 g margaryny i jeszcze ciepłą połączyć z resztą a następnie wylać na placek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mili_kati

22.10.2010 15:48
u mnie się to nazywa muryńkie cycki

Margo1

29.08.2010 15:45
Cycki robiłam ,ale czy murzynki to nie pamiętam...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat