Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z mięsem i boczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 30 dkg
sól do smaku
boczek wędzony 10 dkg
olej 2 łyżki
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
mięso mielone wieprzowe 40 dkg
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
mąka pszenna 1 czubata łyżka
żółty ser wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z mięsem i boczkiem

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.
Krok 1 - Spaghetti z mięsem i boczkiem foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek dodać do boczku, zeszklić.
Krok 2 - Spaghetti z mięsem i boczkiem foto
3
Dodać mięso mielone, mieloną paprykę, zioła i trochę soli ziołowej. Wymieszać, smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 3 - Spaghetti z mięsem i boczkiem foto
4
Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, wlać szklankę wody. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut.
Krok 4 - Spaghetti z mięsem i boczkiem foto
5
Mięso oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Dolać więcej wody (ok. 0,5 - 1 szklankę wody), zagotować. Sos doprawić do smaku solą.
Krok 5 - Spaghetti z mięsem i boczkiem foto
6
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Makaron rozłożyć na talerze, polać mięsnym sosem, posypać startym serem i podawać.
Krok 6 - Spaghetti z mięsem i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak