Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe bułki z marmolada i kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
cukier 1 łyżka
mąka 1 łyzka
mleko 1 szklanka

Ciasto

mąka 500 g
cukier 0,5 szklanki
jaja 2 sztuki
margaryna 75 g
sól

Kruszonka

margaryna 50 g
mąka 100 g
cukier puder 50 g

DODATKOWO

marmolada
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe bułki z marmolada i kruszonką

Kroki postępowania

1
W ciepłym mlelku rozpuścić drożdze, mąke oraz cukier. Odstawić do wyrośnięcia ok 15 min
Krok 1 - Drożdzowe bułki z marmolada i kruszonką foto
2
W misce wymieszać mąke, roszczyn, rozbełtane jaja, rozpuszczoną chłodną margarynę, wyrobić ciasto odstawić do podwojenia objętości
Krok 2 - Drożdzowe bułki z marmolada i kruszonką foto
3
Z gotowego wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku.
Krok 3 - Drożdzowe bułki z marmolada i kruszonką foto
4
Lekko rozciągnąć i na środku położyć łyżkę marmolady
Krok 4 - Drożdzowe bułki z marmolada i kruszonką foto
5
Zawinąć z każdej strony, ułożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszkonką- wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić ręką.
Krok 5 - Drożdzowe bułki z marmolada i kruszonką foto
6
Piec 180*C do zrumienienia ok 30 min.
Smacznego :)
Krok 6 - Drożdzowe bułki z marmolada i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 03.07.2017 23:52
uwielbiam na śniadanko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak