Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z kawą rozpuszczalną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
margaryna 25 dkg
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 2 szt
proszek do pieczenia 1 opak.
jajko 4 szt
mleko 1/2 szkl
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
śmietana 30% 20 dkg
cukier puder 3 łyżki
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z kawą rozpuszczalną

Margarynę , cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać po 1 jajku. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem do utartej masy, wymieszać. Formę z kominkiem o pojemności 2 litry wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy przełożyć 2/3 masy. Resztę wymieszać z kawą rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Ciasto kawowe przełożyć do formy na ciasto jasne. Widelcem wykonać spiralne ruchy, przemieszać obie warstwy. Piekarnik nagrzać do tem. 180 stopni. Formę włożyć do piekarnika , piec około 60 min. Po upieczeniu babkę przestudzić w formie. Wyjąć ciasto z formy, oprószyć cukrem pudrem. Śmietanę ubić na puszysto. Szprycą wycisnąć na wierzch babki i posypać kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak