Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec z golonki wieprzowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1 szt
nóżki wieprzowe 2 szt
mięso wieprzowe 25 dkg
włoszczyzna 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
pieprz 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko ugotowane na twardo 1 szt
pomidorki koktajlowe 20 szt
kiełki rzeżuchy

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec z golonki wieprzowej

Nóżki i golonkę oczyścić, wieprzowinę opłukać. Włoszczyznę oczyścić. Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tak aby sięgała ok 15 cm ponad mięso, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz.Gotować 4 godziny na małym ogniu. Marchewkę wyjąć wcześniej. Gdy mięso zacznie oddzielać się od kości posolić i jeszcze gotować około 10 min. Zdjąć z ognia. Wywar odcedzić, mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Czosnek ubrać , przepuścić przez praskę . Do wywaru dodać żelatynę, czosnek wyciśnięty, doprawić solą i pieprzem.Okrągłą formę z kominkiem przepłukać wodą . Na dnie ułożyć dekoracyjnie marchewkę pokrojoną w plasterki i groszek a następnie pokrojone mięso. Zalać wywarem. Gdy wystygnie wstawić do lodówki aby stężała .Wieniec wyjąć z formy na półmisek, ozdobić jajkiem , pomidorkami i rzeżuchą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak