Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuka
mąka pszenna 3/4 szklanka
cukier 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1/2 łyżka
sól 1 szczypta

Krem

śmietana 30% 650 mililitr
serek mascarpone 125 gram
cukier puder 4 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda gorąca 1/3 szklanka

Jabłka

jabłka 9 sztuka
galaretka pomarańczowa 2 sztuka
woda gorąca 1 szklanka

Dodatkowo

czekolada gorzka 25 gram

Porada

Do ciasta można także użyć galaretki cytrynowej. Biszkopt można także nasączyć ponczem z ciepłej wody z cukrem i sokiem z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać za pomocą widelca. Mąkę przesiać. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodać żółtka i krótko zmiksować. Dosypać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 26x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
Jabłka: Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na ósemki i w większą kostkę. Przełożyć do rondla i zalać szklanką wody. Prażyć do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają ładny kształt kostki. Do gorących jabłek wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Bita śmietana: Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i ubić krótko do połączenia się składników. Cały czas miksując wlać cienką strużką płynną żelatynę. Bitą śmietanę równomiernie rozsmarować na jabłkach. Śmietanę posypać startą na tarce czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 15.07.2017 09:55
Oj tak :) Wszyscy zajadali ze smakiem :)
Ola1984 15.07.2017 09:54
Polecam spróbować :)
Ola1984 15.07.2017 09:54
Jedno z moich ulubionych :)
Janina 03.07.2017 23:57
Pyszności;))
Stenka 03.07.2017 22:45
smaczne ciasto
halina17 03.07.2017 22:21
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak