Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z rabarbarem na maślanym cieście

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 250 g
brązowy cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
jajko 1 sztuka
mąka tortowa 2 szklanki

Dodatkowo

rabarbar 30 dkg
kasza manna 2 czubate łyżki
brązowy cukier 3 czubate łyżki
banan 2 sztuki

Kruszonka

masło 100 g
cukier waniliowy 32 g
cukier puder 3 czubate łyżki
mąka tortowa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z rabarbarem na maślanym cieście

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść.
Krok 1 - Kruche z rabarbarem na maślanym cieście foto
2
Ciasto rozłożyć w foremce (ok. 23 x 36 cm).
Krok 2 - Kruche z rabarbarem na maślanym cieście foto
3
Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski. Banany obrać, pokroić w plasterki, dodać do rabarbaru. Dodać też kaszę i cukier, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kruche z rabarbarem na maślanym cieście foto
4
Rabarbar z bananami rozłożyć na cieście.
Krok 4 - Kruche z rabarbarem na maślanym cieście foto
5
Kruszonka: Masło, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę zagnieść, a następnie rozkruszyć.
Krok 5 - Kruche z rabarbarem na maślanym cieście foto
6
Kruszonkę rozłożyć na cieście.
Krok 6 - Kruche z rabarbarem na maślanym cieście foto
7
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut (Aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni). Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Kruche z rabarbarem na maślanym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak