Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki bez proszku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl + na podsypanie
żółtko jajek 4 szt
śmietana 18 proc 1/2 szkl
spirytus 1 łyżka
sól szczypta
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki bez proszku

1. Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto o gęstości jak na pierogi.Wyrabiamy bardzo dokładnie, gdy jest jednolite bierzemy wałek i tłuczemy aż powstaną w cieście pęcherzyki.
Odstawiamy je na minimum godzinę, aby odpoczęło.
2. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując minimalnie mąką, radełkiem lub nożem tniemy na paski 3-4 cm szerokości i 15 cm długości, na środku nacinamy i przewlekamy ciasto .
Smażymy na rozgrzanym oleju na słomkowy kolor, osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak