Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowe kwiatki drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko ciepłe 1/2 szklanki
drożdże świeże 10 g
masło 50 g
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 2 szklanki

Nadzienie

żółtko jajek 2 sztuki
masło miękkie 1 czubata łyżka
syrop miętowy 4 łyżki
mleko w proszku 1 szklanka

Dodatkowo

białko do smarowania
żurawina suszona 1 garść
lukier biały wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowe kwiatki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku, masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej rozpuszczone w mleku drożdże, masło, jajko i cukier.
Krok 1 - Miętowe kwiatki drożdżowe foto
2
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Miętowe kwiatki drożdżowe foto
3
Nadzienie: Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Miętowe kwiatki drożdżowe foto
4
Formowanie drożdżówek: Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 5 cm, pokroić go w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek ciasta mocno spłaszczyć. Ułożyć na nich po trochu miętowego nadzienia, uformować w kulę otulając nadzienie ciastem.
Krok 4 - Miętowe kwiatki drożdżowe foto
5
Nadziane kule położyć na podsypany mąką stół łączeniami do dołu. Spłaszczyć je na grubość ok. 1 cm, ponacinać tak, jak pokazałam na zdjęciu.
Krok 5 - Miętowe kwiatki drożdżowe foto
6
Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy nacięty kawałek odwrócić o 180 stopni, lekko spłaszczyć. Drożdżówki przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut, żeby trochę podrosły.
Krok 6 - Miętowe kwiatki drożdżowe foto
7
Tuż przed pieczeniem posmarować je białkiem, na środku przykleić suszoną żurawinę.
Krok 7 - Miętowe kwiatki drożdżowe foto
8
Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut (wstawiłam je do nagrzanego piekarnika). Upieczone, jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Krok 8 - Miętowe kwiatki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 03.07.2017 22:48
ciekawy przepis :)
jan_mag 03.07.2017 20:21
Bardzo dobra :)
Krzysztof15 03.07.2017 20:12
wyglądają apetycznie
cukiereczek 03.07.2017 20:00
super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak