Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewki 2 sztuki
por 50 g
seler korzeniowy 50 g
olej do smażenia
ziemniaki 3 sztuki
botwina 1 pęczek
pieczarki 4 średnie sztuki
rosół drobiowy 1 l
Ziele angielskie mielone Prymat 2 szczypty
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa podsmażyć w garnku na oleju.
Krok 1 - Botwinka z pieczarkami foto
2
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Buraczki z botwiny oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki i buraczki dodać do warzyw w garnku, podsmażyć.
Krok 2 - Botwinka z pieczarkami foto
3
Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do warzyw, również podsmażyć.
Krok 3 - Botwinka z pieczarkami foto
4
Warzywa zalać rosołem, zagotować. Do zupy dodać posiekane liście i łodygi botwiny, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4 - Botwinka z pieczarkami foto
5
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 5 - Botwinka z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak