Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie paszteciki z botwiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
masło do smażenia
botwina 1 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku
ciasto francuskie 300 g (1 op.)
jajko
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie paszteciki z botwiną

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle.
Krok 1 - Francuskie paszteciki z botwiną foto
2
Botwinę opłukać, posiekać (użyłam tylko liści i łodyg), dodać do cebuli z czosnkiem. Oprószyć lekko solą i pieprzem, krótko podsmażać, przestudzić.
Krok 2 - Francuskie paszteciki z botwiną foto
3
Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na 3 paski. Na środku każdego paska z ciasta ułożyć przygotowaną botwinę.
Krok 3 - Francuskie paszteciki z botwiną foto
4
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Złożyć na pół, lekko docisnąć brzegi. Nadziane ciasto pokroić na ok. 5 cm kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać ziarnami sezamu.
Krok 4 - Francuskie paszteciki z botwiną foto
5
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę z pasztecikami wstawić do nagrzanego piekarnika. Paszteciki piec ok. 15 minut (aż się ładnie zrumienią). Podawać np. z dowolnym sosem lub jako dodatek do zupy.
Krok 5 - Francuskie paszteciki z botwiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 03.07.2017 19:32
ale bym zjadła,uwielbiam botwinę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak