Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane racuchy z jabłkami i czereśniami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 15 g
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 2 sztuki
maślanka 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka pszenna typ 650 1,5 szklanki
jabłka 2 sztuki
czereśnie ok. 1/2 kg
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane racuchy z jabłkami i czereśniami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i niewielką ilością mleka.
Krok 1 - Kukurydziane racuchy z jabłkami i czereśniami foto
2
Do rozczynu dodać jajka, resztę mleka, maślankę i obie mąki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kukurydziane racuchy z jabłkami i czereśniami foto
3
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, ponownie wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na ok. pół godziny w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Kukurydziane racuchy z jabłkami i czereśniami foto
4
W tym czasie umyć i wypestkować czereśnie.
Krok 4 - Kukurydziane racuchy z jabłkami i czereśniami foto
5
Na patelni rozgrzać trochę oleju, kłaść na nią porcje ciasta, do każdej włożyć po kilka czereśni.
Krok 5 - Kukurydziane racuchy z jabłkami i czereśniami foto
6
Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone racuchy można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Krok 6 - Kukurydziane racuchy z jabłkami i czereśniami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak