Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
olej do smażenia
marchewki 2 sztuki
czarna rzodkiew 1/2 dużej sztuki
seler korzeniowy mały kawałek
bulion drobiowy 1,5 l
ziemniaki 4 średnie sztuki
kapusta pekińska 1/2 średniej sztuki
mięso mielone wieprzowe 50 dkg
pieprz do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 3 łyżki
pasta paprykowa 4 łyżeczki
przyprawa uniwersalna wg uznania
koperek świeży wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na oleju.
Krok 1 - Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami foto
2
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler i rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodać do cebuli, podsmażać kilka minut często mieszając. Do warzyw wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10 minut.
Krok 2 - Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami foto
3
Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować (użyłam tej twardszej części). Ziemniaki i kapustę dodać do gotującej się zupy. Dodać też pastę paprykową i trochę pieprzu, gotować dalej.
Krok 3 - Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami foto
4
Do mięsa dodać trochę pieprzu i przyprawę w płynie, dokładnie wymieszać, uformować niebyt duże kulki i wrzucić je do zupy. Delikatnie wymieszać. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4 - Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami foto
5
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Przed podaniem zupę posypać posiekanym świeżym koperkiem.
Krok 5 - Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak