Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona pekinka z jabłkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
masło roślinne 2 czubate łyżki
jabłko 1 mała sztuka
kapusta pekińska 40 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna wg uznania
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona pekinka z jabłkiem

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na maśle roślinnym. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli z czosnkiem, chwilę podsmażać. Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dodać kminek, przyprawę do bigosu, trochę soli i pieprzu. Wlać odrobiną wody (ok. 1/4-1/3 szklanki, tyle, żeby kapusta się nie przypaliła). Dusić bez przykrycia, aż kapusta zmięknie. Na koniec kapustę doprawić sokiem z cytryny i przyprawą uniwersalną. Podawać jako dodatek do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak