Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

odrywane mini tacos

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 3 szklanki
drożdże suche 8 gram
woda letnia 1 szklanki
oliwa 3 łyżki
sól 1/2 łyżka
cukier 3/4 łyżki

farsz

kukurydza w puszce 1/2 puszki
mięso mielone wieprzowe 200 gram
papryka czerwona 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
pieczarki 2 sztuka
koncentrat pomidorowy 2 łyżka
ser żółty 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: odrywane mini tacos

Kroki postępowania

1
farsz:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Następnie wrzucamy na patelnię pokrojona w kostkę paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy mięso mielone wymieszane z przeciśniętym przez praske czosnkiem oraz koncentratem. Całość smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię kukurydzę
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , studzimy. Przestudzony farsz mieszamy z serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.
Krok 1 - odrywane mini tacos foto
2
ciasto:
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto,które odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy wycinamy szklanką lub foremką kółka.
Krok 2 - odrywane mini tacos foto
3
Kółka składamy na pół jak do pierożków, napełniamy farszem i lekko zwijamy brzegi jak do uszek.
Krok 3 - odrywane mini tacos foto
4
Takie tacos układamy w formie zaczynając od brzegu forym do środka, potem odstawiamy na 15-20 minut aby lekko wyrosły. Pieczemy w piekarniku 180 stopni okolo 30-35 minut
Krok 4 - odrywane mini tacos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 04.07.2017 09:39
dziękuję....
Urszula Świeca 03.07.2017 13:37
Pyszne danie.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak