Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warstwowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

filet z kurczaka 4 szt
mięso mielone 350 g
pieczarki 400 g
por 1 szt
ser żółty 150 g
cebula 3 szt
sól i pieprz

Sos

zupa cebulowa 1 op
śmietana 30% 1 szkl
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warstwowa

Kroki postępowania

1
Filety przekroić wzdłuż i lekko rozbić , doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem , ułożyć jedną warstwę filetów
Krok 1 - Zapiekanka warstwowa  foto
2
Pora pokroić na pół plasterki i wymieszać ze startym serem. Cebulę obrać posiekać w piórka , zeszklić na maśle i dodać obrane i pokrojone pieczarki , podsmażyć
Krok 2 - Zapiekanka warstwowa  foto
3
Mięso mielone doprawić do smaku.
Krok 3 - Zapiekanka warstwowa  foto
4
Na pierwszą warstwę filetów wyłożyć połowę pieczarek ,następnie ułożyć kupkami mięso mielone i połowę pora z serem .
Krok 4 - Zapiekanka warstwowa  foto
5
Dodać pozostałe pieczarki i przykryć drugą warstwą filetów i pozostałym porem z serem.
Krok 5 - Zapiekanka warstwowa  foto
6
Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać zapiekankę. Piec ok 1 h w temp 160 stopni.
Krok 6 - Zapiekanka warstwowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak