Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem

Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    200 gram
  • filet z dorsza

    400 gram
  • por

    1 szt (zielona część)
  • cebula

    1/2 szt
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cytryna

    1/2 szt
  • woda

    150 ml
  • przyprawa do ryb

    1 łyżeczka
  • śmietana

    2-3 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1/3 łyżeczki
  • mąka

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem
Ryż brązowy wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 30 minut. Odcedzić.
W międzyczasie, gdy ryż się gotuje, przygotować potrawkę. Pora dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w kostkę.
Krok 2 - Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem
Rybę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety pokroić na połówki.
Krok 3 - Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem
W rondelku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę oraz pora i smażyć. aż warzywa staną się szkliste.
Krok 4 - Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem
Dodać rybę. Skropić ją sokiem z cytryny. Dusić na warzywach 1-2 minuty.
Krok 5 - Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem
Wlać wodę. Dodać przyprawę do ryb oraz chilli pieprz cayenne. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać śmietanę i dusić jeszcze 5 minut.
Krok 6 - Potrawka z dorsza w sosie koperkowym podana z brązowym ryżem
Zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawać z ryżem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat