Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z gruszkami i kruszonką

5.0
(40)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 200 g
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
mąka tortowa 2,5 szklanki

Dodatkowo

kasza manna 3 łyżki
gruszki 2,5 twardej sztuki

Kruszonka

masło 100 g
cukier brązowy 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
płatki migdałowe 2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z gruszkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść.
Krok 1 - Kruche z gruszkami i kruszonką foto
2
Ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23 x 36 cm). Ciasto posypać kaszą manną.
Krok 2 - Kruche z gruszkami i kruszonką foto
3
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki, rozłożyć na cieście.
Krok 3 - Kruche z gruszkami i kruszonką foto
4
Masło na kruszonkę przełożyć do miski. Dodać do niego brązowy cukier i mąkę. Zagnieść, a następnie rozkruszyć.
Krok 4 - Kruche z gruszkami i kruszonką foto
5
Kruszonkę rozłożyć na gruszkach, na wierzchu rozsypać płatki migdałowe.
Krok 5 - Kruche z gruszkami i kruszonką foto
6
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut (aż wierzch ładnie się zrumieni). Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem (cukier puder + odrobina wody + sok z cytryny).
Krok 6 - Kruche z gruszkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 02.07.2017 20:56
pyszne do kawy
norweska20 02.07.2017 20:50
pyszności takie ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak