Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki w sosie kalarepkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 4 plastry
olej do smażenia
sól do smaku
Przyprawa do mięs Prymat do smaku
kalarepka młoda 1 sztuka
cebula 1 mała sztuka
kostka mięsna 1 sztuka
mąka pszenna 2 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki w sosie kalarepkowym

Kroki postępowania

1
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, każdy przekroić na pół.
Krok 1 - Bitki w sosie kalarepkowym foto
2
Kawałki mięsa kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą, posypać przyprawą do mięs.
Krok 2 - Bitki w sosie kalarepkowym foto
3
Mięso z obu stron mocno zrumienić.
Krok 3 - Bitki w sosie kalarepkowym foto
4
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 4 - Bitki w sosie kalarepkowym foto
5
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć.
Krok 5 - Bitki w sosie kalarepkowym foto
6
Dodać kalarepkę i również ją podsmażyć.
Krok 6 - Bitki w sosie kalarepkowym foto
7
Do mięsa z kalarepką wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Krok 7 - Bitki w sosie kalarepkowym foto
8
Mąkę rozmieszać w 1 szklance zimnej wody.
Krok 8 - Bitki w sosie kalarepkowym foto
9
Zawiesinę wlać do sosu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Krok 9 - Bitki w sosie kalarepkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak