Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa fantazja

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 7 szt
cukier 7 łyżek
mąka tortowa 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Warstwa truskawkowa

truskawki 500 g
galaretka truskawkowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 kopiasta łyżka
woda 3/4 szkl wrzącej

Krem kokosowy

budyń śmietankowy 1 op
mleko 1 i 1/2 szkl
cukier 4 kopiaste łyżki
wiórki kokosowe 3 kopiaste łyżki
masło 250 g
truskawki 200 g

Bita śmietana

śmietana 30% 200 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Moje truskawki były bardzo słodkie , nie dodawałam więc cukru do musu.

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa fantazja

Kroki postępowania

1
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka. Dodać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem i wlać olej.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 24x35.
Piec około 20 minut w temperaturze 180*C.
Wystudzić na kratce.
Przekroić biszkopt na dwa blaty.
Z wierzchu zdjąć skórkę, aby nam się potem krem nie odklejał.
Krok 1 - Truskawkowa fantazja foto
2
2. Krem:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i kokosem. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Ugotować budyń, pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i ucierać na gładki krem.
Krok 2 - Truskawkowa fantazja foto
3
3. Umyte truskawki pokroić na małe cząstki. Najlepiej aby były jędrne, wtedy nie puszczą soku.
Krok 3 - Truskawkowa fantazja foto
4
4. Jeden z blatów biszkoptu posmarować cieniutko kremem.
Pozostały krem wymieszać z pokrojonymi truskawkami.
Krok 4 - Truskawkowa fantazja foto
5
5. Warstwa truskawkowa:
Truskawki zmiksować. Jeśli są słodkie nie dodajemy cukru. Jeśli potrzeba słodzimy do smaku.
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Żelatynę też rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody.
Łączymy z truskawkami i schładzamy. Gdy zaczyna tężeć wylewamy na ciasto .
Przykrywamy drugim blatem , wkładamy do lodówki.
Gdy ciasto lekko stężeje wykładamy na wierzch krem z truskawkami.
Na wierzch wykładamy ubitą z cukrem śmietankę z dodatkiem żelatyny lub śmietan-fixu.
Schładzamy kilka godzin.
Krok 5 - Truskawkowa fantazja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 03.07.2017 13:57
pyszne ciacho :)
Motorek 02.07.2017 19:13
wygląda pysznie
Madzai 02.07.2017 18:41
Przepysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak