Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choinki z pierniczków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
kakao 2 łyżki
jajko 1 szt
cukier puder 15 dag
miód prawdziwy 25 dag
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1/4 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 8 dag

Dodatki

czekolada gorzka 1 szt
lukier biały 1 opakowanie
Do dekoracji:

Przepis i sposób przygotowania na: Choinki z pierniczków

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao.
Krok 1 - Choinki z pierniczków foto
2
Miód, cukier i masło rozpuścić, ostudzić.
Krok 2 - Choinki z pierniczków foto
3
Do mąki dodać jajko i masę miodową.
Krok 3 - Choinki z pierniczków foto
4
Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i pozostawić na 10 minut.
Krok 4 - Choinki z pierniczków foto
5
Następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm.
Krok 5 - Choinki z pierniczków foto
6
Wykrawać ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10 minut. ( pierniczki wycinałam foremkami o dwóch wzorach i różnej wielkości. W kilku małych zrobiłam dziurki żebym mogła zakończyć wierzchołki choinek)
Krok 6 - Choinki z pierniczków foto
7
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gotowy lukier w gorącej wodzie. Pierniczki układać jeden na drugim zlepiając lukrem lub czekoladą. Ozdobić według swojego uznania.
Krok 7 - Choinki z pierniczków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak