Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

mąka pszenna 8 lyzek
jajko 8 szt
cukier 8 lyzek
proszek do pieczenia 2 lyzek

biszkopt kakaowy

jajko 5 szt
cukier 5 lyzek
mąka 4 lyzki
kakao 1 lyzka
proszek do pieczenia 1 lyzeczka

Krem

mleko 2 szkl
cukier 20 dag
żółtko jajek 2 szt
budyń śmietankowy 1 szt
masło 1 szt
alkohol do smaku

Galaretka

galaretka truskawkowa 2 szt
delicje 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z galaretką

Najpierw zajmijmy się przygotowaniem biszkoptów kakaowy jak i jasny robimy je tak samo ale z porcji na biszkopt jasny pieczemy dwa biszkopty. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka wsypujemy pozostałe składniki i mierzmy i pieczemy.

Krem robimy następująco w większej ilości mleka gotujemy cukier. W pozostałym mieszamy żółtka i budyń.- wlewamy do gotującego się mleka gotujemy do gęstości i studzimy. Maśło ucieramy z alkoholem i łączymy z budyniem.

Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości niż pisze na opakowaniu.

Przekładamy ciasto następująco biszkopt na niego trochę kremu z biszkopta jasnego i ciemnego wykrawamy kółka szklanką i układamy je na masie, przykrywamy kremem i układamy delicje które zalewamy galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 02.07.2017 17:39
smaczne to ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak