Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszka z musem truskawkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szkl
cukier puder 10 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy 1/2 łyżeczki
masło 20 dag

Mus truskawkowy

truskawki 1/2 kg
cukier 1-2 łyżki
galaretka truskawkowa 1 szt

Dodatkowo

śmietana kremowa 30% lub 36% 1/2 szkl
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix 1 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszka z musem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Krok 1 - Serduszka z musem truskawkowym foto
2
Dodać przesiany cukier puer, jajko, żółtko, cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy.
Krok 2 - Serduszka z musem truskawkowym foto
3
Następnie zagnieść ciasto, szczelnie zawinąć, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 3 - Serduszka z musem truskawkowym foto
4
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić przygotowane foremki. Piec na złoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 4 - Serduszka z musem truskawkowym foto
5
Mus:
Truskawki bez szypułek rozgotować w niedużej ilości wody z cukrem.
Krok 5 - Serduszka z musem truskawkowym foto
6
Wsypać galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.
Krok 6 - Serduszka z musem truskawkowym foto
7
Zimne babeczki napełnić tężejącym musem.
Krok 7 - Serduszka z musem truskawkowym foto
8
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Nałożyć do szprycy, ozdobić.
Krok 8 - Serduszka z musem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.07.2017 17:23
fajne słodkości
cukiereczek 02.07.2017 17:16
słodkie serce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak