Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajka
4 sztuka -
cukier
220 gram -
cukier waniliowy
2 łyżeczka -
olej rzepakowy
220 mililitr -
mąka pszenna
350 gram -
proszek do pieczenia
2 łyżeczka -
szpinak świeży lub mrożony
450 gram
Krem
-
śmietana 30%
500 mililitr -
serek mascarpone
125 gram -
cukier puder
3 łyżka -
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka -
fix do śmietany
2 opakowania
Dodatkowo
-
granat
1/2 sztuka
Sposób przygotowania
Krem: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać mascarpone oraz ekstrakt.
Wykończenie: 1/2 kremu wyłożyć na pierwszy blat i rozsmarować, przykryć drugim blatem i pozostałą porcją kremu. Wierzch ciasta posypać pokruszonym trzecim blatem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dla urozmaicenia smaku ciasta blaty można posmarować dżemem np. malinowym.
Mąkę pszenną w cieście można zastąpić mąką krupczatką lub mąką pszenną i mąką ziemniaczaną w proporcjach: 300 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.
Blaty można dodatkowo nasączyć ponczem przygotowanym z ciepłej wody lub herbaty z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do dekoracji można użyć także innych owoców, świetnie sprawdzą się jagody, borówki lub maliny.![]()
Komentarze (12)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
Ola1984
15.07.2017 09:56Ola1984
15.07.2017 09:56Ola1984
15.07.2017 09:55Ola1984
04.07.2017 09:14Ola1984
04.07.2017 09:14Ola1984
04.07.2017 09:13Bożena Matuszczyk
02.07.2017 21:31Bernadeta1
02.07.2017 17:27IKrakowianka
02.07.2017 14:54Janina
02.07.2017 14:23Załaduj więcej komentarzy (2)