Domowy smalec

Domowy smalec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sadło wieprzowe

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sadło pokroić w kostkę, wrzucić do sporego garnka( takiego, w którym nie przywrze do spodu) i wstawić na mały ogień. Topić do momentu całkowitego stopienia i uzyskania brązowych kawałeczków sadła- skwarków. Topienie sadła trwa kilka godzin. Gotowy smalec rozlewamy do słoików. Taki domowy smalec jest na pewno lepszy od tego, który jest dostępny w sklepach.
Płynny smalec można przygotowywać z samymi skwarkami, ziołami, jabłkiem, czy cebulą. Należy jednak pamiętać, że cebula i jabłko zmniejszają jego trwałość.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

11.11.2012 09:13
dawno nie robiłam ...

kielcok1

09.12.2011 11:25
bardzo dobry na chleb

rakow2

02.05.2011 16:42
parę słoików by się przydało

pioge7

05.03.2011 16:20
ekstra

gosia47-47

18.11.2010 16:23
pycha

Dorota71

15.09.2010 13:42
swojskie = najlepsze

Iwusia

10.09.2010 10:14
Też kiedyś robiłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat