Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1/2 kg
cebula 2 duże szt
przecier pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
woda 1/2 litra
mąka 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe

Kroki postępowania

1
Wołowinę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w dość cienkie plastry.
Krok 1 - Bitki wołowe foto
2
Delikatnie rozbić mięso przez folię spożywczą.
Krok 2 - Bitki wołowe foto
3
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i podsmażyć je z obu stron, aż się zarumieni.
Krok 3 - Bitki wołowe foto
4
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Dusić kilka minut pod przykryciem.
Krok 4 - Bitki wołowe foto
5
Wlać wodę i dusić mięso pod przykryciem przez około pół godziny.
Krok 5 - Bitki wołowe foto
6
Dodać przyprawy (oprócz pieprzu) oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez 30 minut. Zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
Smacznego :)
Krok 6 - Bitki wołowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak