Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z polewą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 1 tabliczka
olej 1/2 szklanki
mąka 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
woda 1 łyżka
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z polewą

Kroki postępowania

1
Jajka wybijam do miski i miksuję, aż będą puszyste.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe z polewą  foto
2
Do jajek dodaję cukier i całość mieszam.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z polewą  foto
3
Następnie masę łączę z cukrem waniliowym.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z polewą  foto
4
Do masy dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu składników wlewam olej i ponownie mieszam.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z polewą  foto
5
Czekoladę topię w kąpieli wodnej i łączę z masą.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe z polewą  foto
6
Ciasto piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, a po wystudzeniu polewam polewą przygotowaną z masła, cukru, kakao i wody. Kiedy polewa zastygnie, kroję ciasto i podaję na talerzykach.
Krok 6 - Ciasto czekoladowe z polewą  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak