Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś peklowany Gravlax

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 400 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 szklanki
cytryna 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
koperek 2 łyżki
wódka 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś peklowany Gravlax

Kroki postępowania

1
W szklance łączę sól, pieprz i skórkę startą z cytryny.
Krok 1 - Łosoś peklowany Gravlax foto
2
Następnie dodaję wódkę i posiekany koperek i całość dokładnie mieszam.
Krok 2 - Łosoś peklowany Gravlax foto
3
Łososia myję, osuszam, a następnie układam go na gazie opatrunkowej, na którą wysypuję uprzednio połowę mieszanki z solą. Pozostałą część mieszanki wysypuję na łososia.
Krok 3 - Łosoś peklowany Gravlax foto
4
Łososia owijam szczelnie, a następnie przyciskam słoikiem i umieszczam w lodówce na 48 godzin. Kilka razy dziennie zlewam wodę z naczynia i owijam łososia ręcznikami papierowymi.
Krok 4 - Łosoś peklowany Gravlax foto
5
Po upływie 48 godzin odwijam łososia z gazy, opłukuję i osuszam.
Krok 5 - Łosoś peklowany Gravlax foto
6
Łososia podaję pokrojonego, posypanego posiekanym koperkiem i z plastrami cytryny.
Krok 6 - Łosoś peklowany Gravlax foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 01.07.2017 21:03
Nigdy takiego nie jadłam , ciekawa propozycja
Habibi 01.07.2017 20:45
Lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak