Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z kwiatów czarnego bzu

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarny bez 40 baldachów kwiatów czarnego bzu
pomarańcza 1 szt
cytryna 1 szt
woda 2 l
cukier 2 l
Kwas cytrynowy Prymat 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu zrywamy jak najdalej od drogi, rankiem w słoneczny dzień i najlepiej z różnych krzewów. Rozkładamy je na gazecie, odstawiamy na 2 godziny aby wszystkie owady wyleciały. Następnie obrywamy tylko kwiaty bez łodyżek i wkładamy do garnka. Dodajemy kwasek cytrynowy oraz sparzoną cytrynę i pomarańczę pokrojoną w grube plastry. Wodę zagotowujemy z cukrem i wlewamy gorącą do garnka. Wywar odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wywar kilka razy odcedzamy na gęstym sicie , zagotowujemy i gorący sok wlewamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy zakrętkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 01.07.2017 14:40
jest pyszny!
anka1988 01.07.2017 09:58
też musze zrobić, ale cukru 2 l, czy 2kg?
Stenka 01.07.2017 09:37
u mnie też zrobiony
mirosława4 01.07.2017 09:12
smaczny i zdrowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak