Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 500 g
cebula 2 szt
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana 18 proc 400 g
mleko 3,2% 250 ml
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka (roztarty)
ciasto francuskie 1 opakowanie
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym

Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w grube talarki, zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla pół cebuli ( resztę odłożyłem ) i obgotowane kurki, oprószyłem mąką. Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem sos do wystygnięcia.
Naczynie żaroodporne lekko natłuściłem, wyłożyłem ciasto francuskie, nakłułem widelcem. Na ciasto wylałem sos z kurkami, posypałem resztą zeszklonej cebuli. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, zapiekałem, aż ciasto zrumieniło się. Po wyjęciu z piekarnika udekorowałem natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 02.07.2017 10:43
fajna tarta :)
Grazyna0211 01.07.2017 15:20
moje smaki
Ola1984 01.07.2017 11:43
Pysznie wygląda :)
jagoda5913 01.07.2017 00:26
fajna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak