Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże świeże 1 kostka
jajko 3 sztuki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
cukinia 2 kg
czosnek 1 główka
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszę, a następnie zasypuję cukrem. Delikatnie mieszam i odstawiam na 5 minut.
Krok 1 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
2
Do miski przesiewam mąkę i dodaję sól. Drożdże łączę z mlekiem, dokładnie mieszam.
Krok 2 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
3
Drożdże dodaję do reszty mąki. Na koniec dodaję jajka i wyrabiam ciasto.
Krok 3 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
4
Ciasto odstawiam na co najmniej 30 minut, do wyrośnięcia, po czym rozwałkowuję je, kroję na kwadraty i nakładam łyżkę farszu powstałego z połączenia podsmażonej na oleju cukinii pokrojonej w kostkę doprawionej ostrą papryką i połączonej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 4 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
5
Zlepione pierogi smażę na głębokim oleju.
Krok 5 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto
6
Usmażone na złocisty kolor pierogi podaję na talerzyku.
Krok 6 - Pierogi drożdżowe z pikantnym nadzieniem z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak