Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ze śmietaną w biszkopcie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 1/2 szkl
jajko 5 szt
kakao 2 łyżki z czubkiem
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2-3 łyżki
masa
śmietana 2 op Śnieżki
ser 1/2 kg sera na serniki
galaretka cytrynowa 2 op
cukier ok2 łyżki do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki z czubkiem
Dodatki:
poncz
dżem albo powidła

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ze śmietaną w biszkopcie

Jajka wybijamy i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wodę i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wykładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Przekrojone strony ciasta smarujemy dżemem albo powidłami.
Galaretki i żelatynę rozprowadzamy w ok 1 szkl gorącej wody. Odstawiamy do wychłodzenia.
Śmietany ubijamy wg przepisu na op i cały czas ubijając dodajemy cukier, ser a na koniec galaretki.
Gdy masa zacznie tężeć wykładamy szybko ciasto na przygotowany spodni blat. Przykrywany smarowaną powidłami stroną drugiego blatu. Dociskamy i lekko nasączamy ponczem.
Ciasto odstawiamy do schłodzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 01.07.2017 12:01
pysznie się prezentuje
Ola1984 01.07.2017 11:44
Mniam, bardzo apetycznie wygląda :)
Franciszek 01.07.2017 00:50
pięknie się prezentuje
Babeczka35 30.06.2017 22:56
Pysznie wygląda.
RenataZ-et 30.06.2017 22:02
super sernik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak