Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza podwójnie grzybowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szkl
drożdże świeże 1,5 dag
woda letnia 150 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
przyprawy 1 łyżeczka mieszanka bałkańska

Dodatki

wędzony boczek 10 dag
por 1/4 szt
cebula 1/2 szt
boczniaki 15 dag
pieczarki 10-15 dag
sól i pieprz do smaku
salami 5 dag
ser żółty 8-10 dag

Sos czosnkowy

majonez 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza podwójnie grzybowa

Kroki postępowania

1
Do mąki pokruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać wodę i wyrabiać mieszadełkami przez kilka minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, oliwę i mieszankę bałkańską. Powtórnie wyrabiać około 5-7 minut. Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę, pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pizza podwójnie grzybowa foto
2
Boczek pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na patelni, wsypać pokrojony por z cebulą, zeszklić.
Krok 2 - Pizza podwójnie grzybowa foto
3
Umyte pieczarki i boczniaki posiekać, połączyć z cebulą i boczkiem.
Krok 3 - Pizza podwójnie grzybowa foto
4
Mieszając, smażyć do odparowania wody. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Pizza podwójnie grzybowa foto
5
Sos:
majonez wymieszać z papryką, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem.
Krok 5 - Pizza podwójnie grzybowa foto
6
Tak przygotowanym sosem posmarować wyrośnięte ciasto na pizzę.
Krok 6 - Pizza podwójnie grzybowa foto
7
Wyłożyć grzyby i ułożyć salami.
Krok 7 - Pizza podwójnie grzybowa foto
8
Posypać startym żółtym serem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z pizzą, piec około 12-13 minut.
Krok 8 - Pizza podwójnie grzybowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.07.2017 10:03
pizza na bogato
katarzynka455 30.06.2017 22:19
bardzo smaczna i do tego domowa więc najlepsza:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak