Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowe ciasto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej 3/4 szklanki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
olejek wanilinowy 1 opakowanie
dżem porzeczkowy 1/2 słoika
rodzynki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowe ciasto

Kroki postępowania

1
Jajka wybijam do miski. Następnie ucieram je za pomocą miksera. Do jajek dodaję cukier. Całość ucieram do momentu kiedy masa uzyska konsystencję kremu.
Krok 1 - Zimowe ciasto  foto
2
Mąkę przesiewam i łączę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, po czym dodaję ją do masy. Masę dokładnie mieszam. Do ciasta wlewam mleko. Po czym dodaję olej.
Składniki mieszam, a następnie dodaję cynamon.
Krok 2 - Zimowe ciasto  foto
3
Do masy dodaję dżem oraz kardamon i olejek oraz cukier waniliowy. Całość mieszam za pomocą łyżki.
Krok 3 - Zimowe ciasto  foto
4
Masę wylewam do formy wyłożonej papierem posypuję rodzynkami.
Krok 4 - Zimowe ciasto  foto
5
Ciasto piekę w temperaturze 170C przez 50 minut. Po studzeniu polewam ciast polewą.
Krok 5 - Zimowe ciasto  foto
6
Kiedy polewa zastygnie kroję ciasto na kawałki i nakładam na talerze.
Krok 6 - Zimowe ciasto  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 01.07.2017 00:51
super do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak