Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka w chlebie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chleb czerstwy 1 bochenek
kalafior 1/2 główki
groszek zielony 1/2 szkl
filet z kurczaka 250 g
olej 1 łyżka
jajko
serek mascarpone 1 duża łyżka
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
ser żółty 150 g
potrzebne akcesoria kuchenne folia aluminiowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka w chlebie

1. Z chleba odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.
Groszek również ugotować, odcedzić, wystudzić.
Pierś umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i papryką, obsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju.
2. Do miski włożyć kalafiora, groszek i kilka łyżek rozdrobnionego miąższu z chleba.
Z jajka, serka śmietany i przypraw zrobić sos, który wlać do warzyw i wymieszać.
3. Do chleba włożyć połowę warzyw, ułożyć na nich wzdłuż paski z mięsa i przykryć resztą warzyw, posypać tartym serem.
Owinąć w folię aluminiową i zapiec przez 20 minut w temp. 180*C.
Na 5 minut przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby ser się zarumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 01.07.2017 12:42
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak