Przepis i sposób przygotowania na: Serowy tulipan
Odłożyć ok 100 ml do kubeczka na polanie ciasta.
Do reszty dodać żółtka i zmiksować, następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem.
2. Ser zemleć w maszynce.
W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po łyżce ser i dalej ucierać.
3. Wszystkie białka (8 sztuk) ubić na sztywną pianę.
Dodać po połowie do ciemnego ciasta i do sera, delikatnie wymieszać.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód dać połowę ciemnego ciasta, wygładzić powierzchnię i rozłożyć połowę sera, czynności powtórzyć.
Stuknąć lekko blaszką o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec do suchego patyczka.
Całkowity czas pieczenia zależy dużo od piekarnika, u mnie było to 90 minut.
5. Po ostudzeniu polać pozostawioną polewą.