Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowy tulipan

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warstwa serowa

twaróg tłusty 800 g
jajko 4 szt
cukier 1 szkl
masło 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Ciasto kakaowe

margaryna 250 g
cukier 1 i 1/3 szkl
kakao 3 łyżki
woda 5 łyżek
mąka pszenna 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Serowy tulipan

1. Margarynę, cukier, wodę i kakao włożyć do rondelka i zagotować często mieszając.Zestawić do ostudzenia.
Odłożyć ok 100 ml do kubeczka na polanie ciasta.
Do reszty dodać żółtka i zmiksować, następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem.
2. Ser zemleć w maszynce.
W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po łyżce ser i dalej ucierać.
3. Wszystkie białka (8 sztuk) ubić na sztywną pianę.
Dodać po połowie do ciemnego ciasta i do sera, delikatnie wymieszać.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód dać połowę ciemnego ciasta, wygładzić powierzchnię i rozłożyć połowę sera, czynności powtórzyć.
Stuknąć lekko blaszką o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec do suchego patyczka.
Całkowity czas pieczenia zależy dużo od piekarnika, u mnie było to 90 minut.
5. Po ostudzeniu polać pozostawioną polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak