Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka grecka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 spore pomidory
cebula
oliwki
3 łyżki dobrej oliwy (najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno)
łyżka czerwonego octu winnego
kilka listków lub szczyptę suszonej mięty
sól i pieprz
feta 15 dag
oregano 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka grecka

Pomidory kroimy na ósemki, obrany ogórek w grube plastry, paprykę w paski, a cebulę w cienkie talarki. Warzywa mieszamy w dużej misce i dodaje my do nich ziołowy sos winegret przyrządzony z czerwonego octu winnego, oliwy, mięty i oregano oraz szczypty soli i pieprzu (kto lubi, może też dodać przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku, choć w klasycznym przepisie czosnku nie ma). Oliwę miesza my z octem, przyprawami i ziołami. Sos po winien mieć konsystencję emulsji. Zalewamy nim warzywa i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Potem dodajemy pokrojony w grubą kostkę ser feta oraz oliwki. Jeśli są to oliwki niedrylowane nie zapomnijmy podać specjalnego naczyńka na pestki. Sałatkę grecką możemy posypać posiekaną natką i odrobiną świeżego lub suszonego tymianku, będzie wówczas jeszcze bardziej aromatyczna. Do pieczywa nie podaje się masła. Grecy po prostu maczają grubo pokrojone kawałki bułki w sosie od sałatki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 05.04.2011 17:56
fajna
Gonia555 07.10.2010 20:12
Najlepsze są czarne oliwki do tej sałatki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak