Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek czekoladowy z konfiturą wiśniową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
masło 150 gram
cukier puder 100 gram
sól 1 szczypta
żółtko jajek 2 sztuka
woda zimna 1 łyżka

Dodatkowo

konfitura wiśniowa 250 gram

Polewa

czekolada mleczna 150 gram
czekolada gorzka 100 gram
śmietana 30% 75 gram
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

Do dekoracji

migdały 10 sztuka
rodzynki 2 łyżka
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżka
morele suszone 7 sztuka
wiórki kokosowe 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek czekoladowy z konfiturą wiśniową

Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 minut. Pilnować, aby ciasto zbytnio się nie zarumieniło.
Wystudzone ciasto wysmarować konfiturą. W rondlu podgrzać śmietanę z kawą i połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną polewą wylać na mazurka i równomiernie rozprowadzić. Udekorować bakaliami według własnego pomysłu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.07.2017 09:19
Polecam gorąco :)
Ada-Gaba 01.07.2017 12:19
pyszny mazurek
Ola1984 30.06.2017 13:24
I był bardzo pyszny :)
ilka01 30.06.2017 13:13
piękny mazurek ....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak