Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne z chilli i miodem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli lubicie ogórki małosolne, to z pewnością te z dodatkiem chili i miodu przypadną Wam do gustu! To ciekawe połączenie smaków świetnie będzie komponowało się z daniami z grilla lub na kanapkach.

Składniki:

ogórki świeże 1/2 kg
papryczka chili 1 szt
miód płynny 1 łyżka
woda letnia 1 litr
sól 1 łyżka
korzeń chrzanu 2 plasterki
koperek 2 gałązki
czosnek ząbki 1 szt
liść chrzanu 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne z chilli i miodem

Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki.

Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków dodajemy, plasterek chrzanu ,klika plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chilli, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chilli. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chilli i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć aby woda i miód się wymieszały) i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (najlepiej przetrzymać je 24 godziny).

Ogórki fajnie komponują się z mięsami z grilla ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek, polecam :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.07.2017 15:27
pycha,moje smaki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak